Övrigt

Ansökan om skilsmässan – Steg för steg

ansokan_om_skilsmassan
ansokan_om_skilsmassan


Här får du råd och tips om hur ansökan om skilsmässan går till. Har du redan bestämt dig för att skiljas och vill ha hjälp med allt pappersarbete så klicka på knappen.

Här kan du få hjälp med ansökan

Ansökan om skilsmässan – Steg för steg

Att ansöka om skilsmässa kan vara en känslomässigt utmanande process, men det är viktigt att förstå de formella stegen för att säkerställa att det sker korrekt och rättvist. I Sverige regleras skilsmässor enligt äktenskapsbalken, och processen är i många fall relativt enkel, särskilt om båda parter är överens. Här går vi igenom hur du gör en ansökan om skilsmässa och vad du behöver tänka på.

1. Gemensam eller enskild ansökan

Om båda parter är överens om att skiljas, kan ni lämna in en gemensam ansökan om skilsmässa. Om bara en part vill skiljas, kan den personen istället göra en enskild ansökan. Det är dock viktigt att notera att även om bara en av er ansöker, har ni rätt till skilsmässa enligt svensk lag.

2. Kontakta tingsrätten

Alla skilsmässoärenden hanteras av tingsrätten. Vilken tingsrätt som är relevant beror på var ni är folkbokförda. Genom tingsrättens hemsida kan ni ladda ner en blankett för ansökan om äktenskapsskillnad. Om ni gör en gemensam ansökan fyller ni båda i och undertecknar blanketten. Vid en enskild ansökan fyller endast den sökande i och undertecknar.

3. Ansökningsavgift

För att skicka in ansökan om skilsmässa till tingsrätten krävs det att ni betalar en avgift. För närvarande är denna avgift 900 kronor (kontrollera aktuella belopp på tingsrättens hemsida). Avgiften betalas när ni skickar in ansökan, och kvittot bör bifogas i samband med handlingarna.

4. Bifoga handlingar

När ni skickar in er ansökan behöver ni även bifoga personbevis för skilsmässa. Dessa kan beställas via Skatteverket och används för att bekräfta att ni är gifta. Det är viktigt att använda rätt typ av personbevis, som är specifikt för skilsmässa. I vissa fall kan ytterligare handlingar krävas, som t.ex. överenskommelser kring vårdnad eller bodelning.

5. Betänketid

I vissa fall tillämpas en betänketid innan skilsmässan kan fullföljas. Detta sker i följande situationer:

  • Om ni har barn under 16 år som bor hemma.
  • Om en av parterna inte är överens om skilsmässan.
  • Om ni ansöker om skilsmässa kort efter att ha flyttat ihop (mindre än två år).

Betänketiden är vanligtvis sex månader. Efter denna period måste en av er skicka in en bekräftelse på att ni fortfarande vill fullfölja skilsmässan. Gör ni inte det inom ett år från det att ansökan lämnades in, avskrivs ärendet automatiskt.

6. Barn och vårdnad

Om ni har gemensamma barn under 18 år, behöver ni även hantera frågor kring vårdnad, boende och umgänge. Om ni inte kommer överens om dessa frågor kan tingsrätten besluta om en utredning genom socialtjänsten för att säkerställa barnens bästa. Det är dock oftast bättre om ni kan komma överens sinsemellan eller med hjälp av en jurist för att undvika en utdragen rättsprocess.

7. Bodelning

Efter att skilsmässan har gått igenom måste ni även genomföra en bodelning, där ni delar upp tillgångar och eventuella skulder. Om ni inte redan har ett äktenskapsförord som reglerar era tillgångar, kommer dessa som utgångspunkt att delas lika. Det kan vara klokt att anlita en bodelningsförrättare eller en jurist om det finns oklarheter kring hur fördelningen ska ske.

8. Fullfölj skilsmässan

Om ni inte har betänketid, eller om den sex månader långa betänketiden har löpt ut, kan ni begära att skilsmässan fullföljs. När tingsrätten har fått in begäran och alla formaliteter är klara, kommer de att döma till äktenskapsskillnad. Beslutet skickas till er per post, och från den dagen är skilsmässan formellt genomförd.

Sammanfattning

Att ansökan om skilsmässan i Sverige är i grunden en enkel process om båda parter är överens. Börja med att ladda ner rätt blankett från tingsrätten, betala ansökningsavgiften och bifoga nödvändiga handlingar som personbevis. Betänketid kan bli aktuellt om ni har barn eller om endast en part vill skiljas. När alla steg är genomförda, och eventuella frågor kring vårdnad och bodelning är lösta, kan skilsmässan bekräftas av tingsrätten.

Att få juridisk rådgivning under processen kan också vara till stor hjälp för att säkerställa att alla delar hanteras korrekt och rättvist.

Om författaren

Andreas Johansson

Mitt namn är Andreas och jag är en av initiativtagarna till denna portal. Förutom min egna skilsmässa - en komplicerad med två små barn - jobbar jag dagligen med att hjälpa personer i komplicerade relationer. Det är även andra personer som delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter här på sidan.

Kommentera

Klicka här för att skriva en kommentar