Bodelning

Bodelning vid skilsmässa

I samband med en skilsmässa behöver ens gemensamma egendom delas upp. Detta kan i många fall vara lite krångligt då det saknas specifika, färdigutformare ansökningsformulär eller blanketter för detta. Vid en bodelning kan flera saker komma att ingå. Det vanligaste är att det krävs ett bodelningsavtal (som ibland föregås av en bouppteckning), ett registreringsbevis då man registrerar sin bodelning hos Skatteverket. Den som förvärvat en bostad genom bodelning måste dessutom ansöka om lagfart, senast inom tre månader.

När ska bodelning göras? 

I normalfallet görs en bodelning då äktenskapet lösts upp, då dom vunnit laga kraft. Om någon av makarna begär att en bodelning skall göras innan dess (t ex under den så kallade betänktetiden) så ska bodelningen göras genast. Uppdelningen av de gemensamma tillgångarna sker utifrån ägandeförhållandena den dagen då ni ansökte om skilsmässa.

Hur ska egendomen delas?

Normalt delas tillgångarna lika mellan makarna, efter att skulder räknats bort. Det går inte att avskriva sig betalningsansvaret för sina egna skulder.

Inte överens om hur egendomen ska delas?

Om man inte kan komma överens om hur ens saker ska delas kan tingsrätten utse en bodelningsförvaltare. Om man trots denna medlare inte kan komma överens kan det bli frågan om en så kallad tvångsdelning. Privat juridisk rådgivning är i många fall mycket kostsamt, men är ibland oundvikligt.

Om författaren

Andreas Johansson

Mitt namn är Andreas och jag är en av initiativtagarna till denna portal. Förutom min egna skilsmässa - en komplicerad med två små barn - jobbar jag dagligen med att hjälpa personer i komplicerade relationer. Det är även andra personer som delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter här på sidan.

2 kommentarer

Klicka här för att skriva en kommentar

 • Hej
  Jag har en syster som skilt sig för drygt ett halft år sen. Hon gifte sig för 13 år sen och var ihop med mannen i nio år
  Han lämnade henne i slutet av 2012 utan att begära skilsmässa. Hon vill inte skiljas och för ca två år sen skickade han äktenskapsskillnad hem till henne. Det tog mer än ett år tills allt blev klart. Nu har han skickat efter bodelning.
  När hon gifte sig hade hon ca 300 000 kr i sparande pengar. Sedan fortsatte hon spara varje månad. Hon och mannen delade alla kostnader för hushållet när de bodde tillsammans. Sedan när de separerades fortsatte hon spara pengar. När han skickade brevet om äktenskapsskillnad överförde hon sina pengar till mitt konto, det var ca 600 000kr. Undrar om hon måste dela de pengarna med honom?

 • Hej Andreas,

  Jag och min fru har varit gifta 7 år och tillsammans i 12. Sista åren har varit kämpiga mycket pga ekonomi och företagande. Senaste åren har vi haft separata boenden.
  För drygt 1 år sedan gjorde vi en bodelning med advokat vilket innebär att frun fick de 2 husen och jag fick bla företagen och bil. Husen är belånade och jag står fortsatt som borgenär på dessa lån vilket jag inte ser som ett problem eftersom belåningsgraden på husen är 50%.

  Nu gick de bolag jag drev i KK av externa anledningar och kunder som ej kunde betala. Nu blir det eftergifter för mig bli skatter och personligt borgensåtagande i bolaget.

  Den oro som uppstår är givetvis kan en utmätning på mig riskera att det påvekar min ”fru” även att vi sedan tidigare gjort bodelning och nu även skickat in gemensam ansökan om äktenskapsskillnad med 6 månaders betänketid med anledning av att vi har 1 barn om 7 år som hon kommer ha vårdnaden för. Eftersom skiljs mässan inte är genomförd det tar ju 6-12 månader i praktiken…

  Viktiga är att det inte påverkar min ”fd” fru och barn för egen del är det redan kört med eventuell personlig konkurs och >5 år i skuldsanering…

  Tacksam för input
  /Shawn