Innan skilsmässan Övrigt

Att gå i parterapi

Har du och din partner tappat varandra under småbarnsåren? Eller har barnen precis lämnat hemmet och ni känner er förvirrade över hur ni ska fylla all tid tillsammans bara ni två? Oavsett vad som orsakat att förhållandet inte känns helt hundra, kan ett besök till en parterapeut vara ett bra första steg för att hitta tillbaka till varandra.

En terapeut kan vid skiljaktigheter par emellan verka som en medlare och någon som kan hjälpa till att lösa onödiga bråk och samtidigt fungera som en tolk av känslor när ilska uppstår.

Passande terapi: IBCT, Imago parterapi

 

Många par upplever att den andre partnern missförstår i en diskussion och där kan en terapeut hjälpa till med var det slår fel. Att lära sig att vara öppen i sin kommunikation och inte undvika samtalsämnen som är känsliga är svårt, speciellt om man inte fått mycket träning i det. Genom att öva på att kommunicera kan man undvika onödiga gräl. Har ni dessutom barn så är det extra viktigt. Eftersom barn härmar sina föräldrars beteende är risken annars att de kommer få samma problem själva som vuxna.

Passande terapi: IBCT, Psykodymanisk terapi, KBT

 

Förväntningar kan även leda till felbedömningar. Att ha uppfattningen att kunna läsa av vad den andra personen tänker är ett misstag som leder till missnöje. Var tydlig och förklara vilka förväntningar som finns. Känns detta svårt, kan hjälp med att fastställa vilka förmodanden som finns och att förklara dessa vara en bra väg att gå.

Passande terapi: EFT, KBT

 

Samarbete är a och o i en relation. Många par söker hjälp på grund av argument relaterat till hur hemmet sköts. Grunden till detta visar sig ofta vara att samförstånd och samarbetet inte fungerar. Genom att få hjälp att definiera grunden till problemet så är det lättare att finna en lösning. Kanske behöver ni göra ett schema över vad som behöver göras under veckan. Genom att få hjälp att skala upp veckans aktiviteter som matlagning, städning och att skjutsa barnen, undviker ni att planeringen mynnar ut i smutskastning över vem som gör mest i hemmet.

Passande terapi: Relationscoaching, EFT

 

Tid tillsammans. Vid svårigheter att få ihop vardagen och få tid över tillsammans kan en utomstående hjälpa er att planera er vardag. Därefter kan man börja fundera på gemensamma intressen, nya möjliga intressen och vad ni vill göra tillsammans.

Passande terapi: Relationscoaching

 


 

Om författaren

Lenia

Kommentera

Klicka här för att skriva en kommentar