Övrigt

Att gå vidare efter en skilsmässa

Nästan hälften av alla äktenskap spricker, och idag är det inte längre en skam att skiljas. Trots detta ser de flesta det som ett stort misslyckande. Många känner en stor sorg över skilsmässan även om vissa upplever en lättnad. Den som blivit dumpad känner sig inte sällan sviken, förnedrad och ledsen. Även de som tagit initiativet till separationen kan må dåligt och känna skuld, inte minst om barn är involverade.

Många gånger går relationer att rädda, förutsatt att man tar tag i problemen från början. Men det finns situationer och relationer där skilsmässan till slut är den bästa utvägen. Då är det viktigt att förstå att det finns möjlighet till ett bra liv även för dem som har gått igenom en väldigt påfrestande skilsmässa.

Nedan kommer lite råd som kan hjälpa dig att gå vidare efter en skilsmässa:

 • Acceptera att det som har hänt faktiskt har hänt.
 • Bestäm dig för att det inte ska förstöra resten av ditt liv.
 • Försök bearbeta den sorg, den skuld, det svek, den bitterhet och det hat du kanske känner.
 • Inse att helandet är en smärtsam process som tar tid. Tag en dag i sänder.
 • Försök att förlåta dig själv och även din partner. Utifrån era personliga förutsättningar kanske ni har gjort så gott ni kunnat. Det var inte det här ni ville.
 • Du kanske blir en bättre pappa. Du inser hur mycket barnen betyder och tar större ansvar när de är hos sig.
 • Glöm inte bort barnens behov. De har rätt att få veta att det inte är deras fel. De har rätt till ett regelbundet­ umgänge. De ska inte behöva höra föräldrarna smutskasta varandra. Barn ska inte heller behöva vara spioner eller budbärare. Inte heller bestämma var de ska bo och då välja bort en av er.
 • Var inte för snabb med att gå in i en ny relation. Det är bättre att leva ensam än att vara med om ytterligare en separation.
 • Vad kan du lära dig av det som hänt? En skilsmässa kan vara ett inlärningstillfälle, som ger självinsikt och ny kunskap.
 • Våga tro och på nytt satsa på kärleken även om du blivit bränd.

Om författaren

Andreas Johansson

Mitt namn är Andreas och jag är en av initiativtagarna till denna portal. Förutom min egna skilsmässa - en komplicerad med två små barn - jobbar jag dagligen med att hjälpa personer i komplicerade relationer. Det är även andra personer som delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter här på sidan.

3 kommentarer

Klicka här för att skriva en kommentar

 • Hej Andreas. I slutet av oktober 2020 berättade min fru att hon inte älskade mig längre och att hon eventuellt ville skiljas efter 20 år. Det framkom även att hon varit otrogen och haft ett förhållande med en annan man i perioder under 10 månader. Hon har fortfarande känslor för honom men hon säger att de inte har någon kontakt längre.
  Jag har förlåtit otroheten och sveket och ville att vi skulle försöka börja om på nytt eftersom min kärlek till henne fortfarande var stark. Vi kämpade på under november och december och hon hade mycket beslutsångest. Slutligen bestämde hon sig i januari att hon inte ville försöka utan kände att hon var klar med vårt förhållande. Nu har det gått drygt 4 månader och vi bor under samma tak men hon åker till vår sommarstuga ett par dagar i veckan för att få space eftersom hon ser mig som ett offer och har svårt att ta ansvar för mina känslor. Jag hade ångest under de 2 första månaderna som nu är sorg. Jag intalar mig själv att acceptera separationen och träffar vänner och nätdejtar för att komma igång med mitt eget liv. Vi har sålt bostaden och jag har köpt en lägenhet. Vi kommer fortsätta bo tillsammans i ytterligare 3 månader.
  Jag har bra dagar där jag känner mig stark och kan se en aning positivt på mitt nya liv som väntar från juni. Sen kommer det tunga dagar där jag känner stark kärlek till min fru och sorgen biter sig fast. Jag vill inte att hon ska se mig nedstämd längre för då blir hon väldigt avståndstagande. Samtidigt säger hon att det är ännu jobbigare när jag spelar positivt och glad. Det svåra för mig är att acceptera och gå vidare när jag samtidigt hoppas att hon ska återfå känslorna för mig. Jag har läst din bok ”Hitta tillbaka” många gånger och jobbar med taktiker för att hon självmant ska få tillbaka kärleken till mig. Samtidigt befinner vi oss i ett läge där vi bara väntar på separationen när vi flyttar ut och skiljer oss. Hur tycker du jag ska hantera situationen fram tills vi går isär i juni? Jag förstår att vi måste genomföra separationen men jag kommer inte kunna sluta hoppas och då blir det svårt för mig att acceptera och komma vidare.

 • God eftermiddag, jag har bestämt mig för att skilja mig från min partner efter att ha lagt honom på kudden i 7 månader och jag ville veta om det finns en advokat i detta forum som kan hjälpa mig att fylla i detta skilsmässaformulär.