Övrigt

Skilsmässor skiljer sig åt

Alla skilsmässor och separationer är olika. En del separerar efter en längre tid av svårigheter medan andra haft det bra tills något plötsligt uppstår. Vissa skilsmässor går snabbt, medan andra drar ut på tiden.

Även omständigheter skiljer sig åt och kan spela roll för hur du mår och för hur lång tid det tar att finna dig i det som har hänt. Exempelvis brukar det vara enklare om ni båda är överens, medan det kan vara svårare om ena partnern plötsligt vill att ni inte lever tillsammans för att hen träffat någon annan.

Det kan ta tid att acceptera en separation. För många vuxna, och barn inblandade, innebär separationen en kris som kan vara djup och långtgående. En del känner sig avvisade eller kränkta av sin tidigare partner. Känslor som sorg och ilska är inte ovanliga.

Däremot kan en separation även innebära en form av lättnad och glädje, då det kanske avslutat ett förhållande som var dåligt för både barn och föräldrar.

Vilka känslor man än har så kan det ta tid för både barn och vuxna att acceptera förändringarna och att hitta former för det nya livet.

Det är viktigt att veta att det går att få hjälp och stöd i relationen innan separationen är bestämd. Är man inte helt bestämd kan man få stöd i familjerådgivning. De ger stöd om någon av er funderar över separation, om ni bestämt er, eller om ni redan separerat. Dessa samtal erbjuds i alla kommuner.

Det finns också möjlighet till samtalsbehandling hos privatpraktiserande terapeuter eller hos Svenska Kyrkan.

Om författaren

Andreas Johansson

Mitt namn är Andreas och jag är en av initiativtagarna till denna portal. Förutom min egna skilsmässa - en komplicerad med två små barn - jobbar jag dagligen med att hjälpa personer i komplicerade relationer. Det är även andra personer som delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter här på sidan.

Kommentera

Klicka här för att skriva en kommentar