Övrigt

Att lyssna och bekräfta oss själva och den andra

Det är säkert att en god relation ofta innehåller god kommunikation. Vad är då en god kommunikation? Sammanfattningsvis skulle det kunna innebära att det finns en villighet att verkligen lyssna till den andre. Att bekräfta den andra också när man kanske rentav tycker olika. Att bekräfta den andra behöver inte betyda att du håller med men visar att du förstår vad hon/han /hen säger. Det är det som ofta gör skillnad i en konflikt. Du kan försöka upprepa inför den andre; Är det sår du menar? Är det sår du upplever det? Har jag förstått dig rätt?

Om vi inte får något gensvar, kanske blir nonchalerade, ökar ofta intensiteten i vår konflikt. Likt en som höjer rösten som inte blir hörd. Det behöver ju inte finnas nåt rätt eller fel, bara två olika perspektiv.

Människor som verkligen försöker att lyssna även på den andra har goda förutsättningar för att komma ur en låst position.

En del i det hela är att DU är tydlig med vad DU behöver/vill/känner? Detta kan vara den tillsynes enkla delen i kommunikationen. Det svåra kan vara att verkligen lyssna på vad den andra har att säga. Att verkligen bekräfta när det som sägs inte alls överensstämmer med din uppfattning. Det handlar även här om villigheten att sätta sig in i den andres perspektiv.

Fråga vidare: Kan du hjälpa mig att förstå? Hur menar du när du säger så? Kan du förklara mer så att jag förstår dig bättre? Kan du ge mig nåt exempel? Var nyfiken på den andres ståndpunkt. Detta är hur lätt som helst när vi är överens och tycker lika, men oj så svårt när vi tycker helt olika.

Det är också viktigt att hela tiden kommunicera i jag budskap. Jag upplever mig ledsen när du gör så…Jag blir rädd när du säger så… DU budskap blir ofta anklagande: Du får mig att känna mig mindervärdig när du gör så (Lägg märke till skillnaden om du istället uttrycker dig; Jag har lätt för att känna mig mindre värd när du säger så…)

Detta är också en konst och svårt att komma ihåg i skarpa lägen men ofta får vi flera övningstillfällen.

En användbar tanke som alltid håller är den klassiska gyllene regeln. Behandla andra såsom du själv vill bli behandlad. Vi vill alla bli lyssnade på och bekräftade utan att bli dömda i sådana lägen. Det gör helt klart skillnad.

Om författaren

Andreas Johansson

Mitt namn är Andreas och jag är en av initiativtagarna till denna portal. Förutom min egna skilsmässa - en komplicerad med två små barn - jobbar jag dagligen med att hjälpa personer i komplicerade relationer. Det är även andra personer som delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter här på sidan.

Kommentera

Klicka här för att skriva en kommentar