Innan skilsmässan Övrigt

Snart kan du skilja dig via nätet

I en tid då det mesta går att göra online, kan det kännas märkligt att just processen kring att ansöka om skilsmässa ska vara så komplex. Trots att tekniken går framåt, har tingsrättens sätt att hantera skilsmässor på sett likadan ut i flera år. 

Nu ska det bli förändring på detta. Sveriges domstolar ska göra det möjligt för par som vill skilja sig att registrera skilsmässan digitalt. Det kommer att ske genom en e-tjänst där par som är överens om att skiljas kan lämna in sin ansökan direkt via nätet.

Att låta par skilja sig digitalt är ett sätt att förenkla processen. Dels blir det förmodligen mer smidigt och tydligt hur man ska gå tillväga via nätet. Dessutom blir det mindre pappersarbete, både för domstol och privatperson. Därav kommer denna lösning att påverka flera parter positivt. Utöver detta är det betydligt bättre för miljön att digitalisera en tjänst som en stor del människor är i behov av. 

Förhoppningsvis kommer denna lösning att underlätta för par som redan har mycket att fokusera på. I dagsläget framgår det inte exakt hur denna e-tjänst kommer att se ut, men en pilot ska ha lanserats redan i september i år.

Vi på Skilsmässa.se ser positivt på denna lösning. Vi håller tummarna för att allt ska gå vägen och att det inom kort är möjligt för alla dem som önskar, att sköta sin skilsmässa digitalt. 

Om författaren

Fanny Sandberg

Kommentera

Klicka här för att skriva en kommentar