Övrigt

Skilsmässa mitt i Pandemin – Vad nu?

Two fists with man's and woman's face are collide with each other on coronavirus background. Concept of confrontation, domestic violence, family quarrel during the coronavirus covid-19 pandemic.

I början av coronavåren förutspådde flera psykologer att antalet skilsmässor riskerade att öka till följd av pandemin. Statistik från domstolsverket visar just precis att antalet skilsmässoansökningar har ökat sedan coronaviruset fick spridning i Sverige, jämfört med föregående år.

Att skiljas eller flytta isär är ytterst sällan ett enkelt beslut. Man skiljs från någon man älskat, eller fortfarande älskar. Till råga på allt tillkommer ofta även praktiska och ibland svåra juridiska frågor som behöver lösas kring bostad, ekonomi och kanske barn.

Det kan röra sig om hur bodelningen ska göras, vad som händer med skulder (enskilda såväl som gemensamma), samt hur ni ska göra med bostaden. Har man barn behöver paret även ta ställning till var barnen ska bo och eventuellt underhåll.

En skilsmässa inleds formellt alltid med att någon av er lämnar in en ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten. I vissa fall krävs betänketid i sex till tolv månader innan ni blir juridiskt och formellt skilda, till exempel om ni har barn under 16 år.

Enligt lagen får den som har störst behov av bostaden och har råd att behålla bostaden bo kvar. Finns det barn brukar den som bor med barnen få behålla hemmet. Den andra maken måste förstås kompenseras ekonomiskt om det är en fastighet eller en bostadsrätt.

Om barnen bor lika mycket hos båda föräldrarna efter en skilsmässa, behöver ingen betala underhållsbidrag. Ni bestämmer tillsammans hur ni delar på kostnader för kläder, resor, fritidsaktiviteter och annat. Men om barnen bor mer hos den ena föräldern ska den andra föräldern betala underhållsbidrag. Ni kommer helst själva överens om hur stort bidraget ska vara och skriver ett avtal om det. Kan ni inte komma överens kan ni ta hjälp av våra jurister eller besöka webbplats för att beräkna bidragets storlek. Det är barnets behov som avgör hur stort bidraget ska vara.

Det är ofta lättare att reda ut frågorna vid en äktenskapsskillnad eller separation om man tar hjälp av en utomstående som vet vilka lagar och regler som gäller.

Om författaren

Andreas Johansson

Mitt namn är Andreas och jag är en av initiativtagarna till denna portal. Förutom min egna skilsmässa - en komplicerad med två små barn - jobbar jag dagligen med att hjälpa personer i komplicerade relationer. Det är även andra personer som delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter här på sidan.

2 kommentarer

Klicka här för att skriva en kommentar

  • Hej!
    Min man bor utomlands och har inget uppehållstillstånd i Sverige. Jag vill skilja mig och vägrar skriva på pappren , hur ska jag ta mig tillväga?
    Och om vi har varit icke tillsammans i tre månader nu, dras dessa månader av betänketiden då?

    Tack

    • Hej Anousa!

      I din situation råder jag dig att ansöka om en enskild skilsmässa (ej överens).

      Vi kan hjälpa dig med det material som behövs för att göra ansökan om skilsmässa. Du fyller i ansökan smidigt online (vi hjälper till om du behöver vägledning), kontrollerar alla uppgifter så att de är korrekta och upprättar de handlingar som behövs i just din situation. Vi skickar hem det tillsammans med instruktioner och svarskuvert.

      Ni kan göra denna beställning på https://digitaliseringsinitiativet.se/skilsmassa.

      Välj alternativet ”Ej överens”, det vill säga alternativet längst åt höger på vår hemsida. Detta innebär att du kommer att ansöka om en enskild skilsmässa. Vid en enskild skilsmässa behöver endast du signera handlingarna, samt endast du skicka med ditt personbevis. Din partner behöver inte göra något.