Innan skilsmässan

”Jag vill skiljas, men inte min man”

Att bara en av parterna vill skiljas är ingen ovanlighet. Här besvarar vår skilsmässoexpert frågor som rör skilsmässor där en av personerna inte vill skiljas.

Räcker det med att bara jag vill skiljas?

Ja, i Sverige går det att göra en skilsmässoansökan utan att den andra skriver på. I en stämningsansökan (ej överens) behöver bara du skriva på skilsmässopapperna.

Finns det några nackdelar med att inte vara överens?

Utöver de sociala fördelarna med att vara överens finns det några saker relaterade till skilsmässoprocessen. Om man inte är ense kan skilsmässoprocessen ta längre tid eftersom tingsrätten måste kontakta din man/fru för att få ett svar. Om ni inte har några barn som bor hemma under 16 år och har bott ihop vid något tillfälle under de senaste två åren har ni även möjlighet att slippa betänketid på sex månader.

Har du någon fråga som inte är besvarad?

Varmt välkommen att skriva din fråga anonymt i kommentarsfältet eller skicka den till oss på e-post.

Om författaren

Andreas Johansson

Mitt namn är Andreas och jag är en av initiativtagarna till denna portal. Förutom min egna skilsmässa - en komplicerad med två små barn - jobbar jag dagligen med att hjälpa personer i komplicerade relationer. Det är även andra personer som delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter här på sidan.

6 kommentarer

Klicka här för att skriva en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *