Innan skilsmässan

Jag vill göra slut

Det är en jobbig situation vare sig du blir lämnad eller ska lämna någon. De flesta sår läker bra, andra gör sig ständigt påminda av ett ärr. Det har ofta varit en lång tankeprocess för personen som ska göra slut. Något som verkar vara ett plötsligt beslut för den ena har kanske funnits i tankarna hos den andra parten i flera år. Om möjligheten finns, ta upp allvarliga saker i verkligheten och inte via exempelvis telefon eller internet. Undvik att berätta det på kvällen då detta anses som den sämsta tidpunkten på dagen. Det kan också vara klokt att hålla det första samtalet kortvarigt. När man blir sårad kan det vara svårt att ta in all information på en gång. Personen måste få tid att smälta informationen för möjligheten till ett bättre samtal. Ha i åtanke att en sårad och chockerad person kan säga saker hon/han egentligen inte menar. Förstå vad som är relevant att ta in och vad som kanske bara sägs för att personen är väldigt upprörd.

Försök att verkligen lyssna på varandra och heller inte avbryta. Om du kan, ha en vänlig ton. Det kan underlätta att även beskriva vad man tyckt varit bra i relationen och inte bara ta fram det dåliga. När vi hamnar i en kris är det lätt att se saker svartvitt. Antingen eller. Försök att se saken nyanserat. Det mesta i grått innehåller både svarta och vita sidor. Vissa människor lockar fram det bästa ur en, en del lockar fram det sämsta.

Om författaren

Andreas Johansson

Mitt namn är Andreas och jag är en av initiativtagarna till denna portal. Förutom min egna skilsmässa - en komplicerad med två små barn - jobbar jag dagligen med att hjälpa personer i komplicerade relationer. Det är även andra personer som delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter här på sidan.

Kommentera

Klicka här för att skriva en kommentar