Innan skilsmässan

Måste båda skriva på skilsmässopapperen?

En man signerar papper för en skilsmässa. Ringen ringer bredvid.

En vanlig fråga är om båda behöver vara överens om att skiljas? Räcker det med att bara jag vill skiljas? Det korta svaret på frågan är:  Parterna behöver inte vara överens om att skiljas – det räcker med att en av er vill. Här är 3 saker att tänka på.

1. Det tar ofta längre tid

Om ni inte är överens om att skiljas kommer ni alltid att behöva ha betänketid på 6 månader. Det enda undantaget är om ni bott separerade under de senaste två åren. Ni kan läsa mer om betänketid här. Dessutom tar ansökningsprocessen några veckor längre eftersom partnern måste få en tid att besvara kravet. Om det går att komma överens om skilsmässan och dess villkor kan detta vara en god idé om ni båda önskar korta ner ansökningstiden.

2. Ansökningsprocessen är annorlunda

Om man inte är överens om att skiljas måste man använda sig av en stämningsansökan. Detta kräver inte en advokat om situationen inte är extrem. På hemsidan för onlinetjänsten Digitaliseringsinitiativet.se finns ett alternativ som heter ”Ej överens”. Med detta alternativ behöver parten inte skriva under skilsmässopapperna – bara du som skickar in ansökan.

Ansök om skilsmässa om ni inte är överens

3. Överens om att skiljas, men inte villkoren?

Det kan vara så att ni är överens om att skiljas, men inte överens om något villkor. Exempelvis vem som ska ha vårdnaden över barnen, vem som ska rätt till bostaden (så kallad kvarsittningsrätt). Om detta är fallet är det en stämningsansökan (ibland kallat Skilsmässa – ej överens) som gäller.

Om ni är överens om att skiljas blir skilsmässan ofta enklare, även om det fortfarande är en del saker att ha koll på. Om ni vill slippa att oroa dig för allt administrativt kan ni snabbt och enkelt få hjälp med er skilsmässoansökan online.

Om författaren

Andreas Johansson

Mitt namn är Andreas och jag är en av initiativtagarna till denna portal. Förutom min egna skilsmässa - en komplicerad med två små barn - jobbar jag dagligen med att hjälpa personer i komplicerade relationer. Det är även andra personer som delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter här på sidan.

2 kommentarer

Klicka här för att skriva en kommentar

 • När 6 månaders prövotiden gått ut kan man ju fullfölja skilsmässan men man har ju faktiskt 12 månader på sig att tänka över saken.

  Om den ena parten vill skiljs efter 6 månader och jag vill vänta tills 12 månader gått,blir det så om jag inte skriver på fullföljan?

  Vi har två barn på 4 och 7 år och den äldsta har mått väldigt dåligt över att pappa blev tvungen att flytta.

  Räcker det alltså med att en vill fullfölja efter 6 månader.

  Eller fortlöper det de resterande 6 månaderna och fullföljs om ena parten fortfarande vill?

  Eller måste man vara överens hela vägen?

  Eller blir det till att den som vill skiljas då måste göra en stämning?

  Hoppas verkligen på svar.

  Mvh/Mycket ledsen pappa.