Innan skilsmässan

Betänketid

Betänketid är till för att förhindra förhastade skilsmässor. När lagen kräver betänketid måste makarna ha en ”tid för att tänka” på sex månader innan skilsmässa kan gå igenom.

När krävs betänketid?

Betänketid krävs i följande två fall:
1. Om makarna har minst ett hemmaboende barn som är 16 år eller yngre. Det spelar ingen roll om barnet är parets gemensamma eller inte.
2. Om makarna inte är överens om att skiljas.

Det finns dock ett undantag från dessa två regler. Om paret bott separerade under minst 2 år behöver man aldrig ha någon betänketid. I detta fall måste paret enligt ett speciellt särlevnadsintyg visa att de faktiskt har bott isär.

Även om situationen inte kräver betänketid kan det vara klokt att ha det ändå. Det är inte ovanligt att makar beslutar sig för att dra tillbaka skilsmässoansökan under sin betänketid. Detta ställer till med problem om exempelvis en bodelning har hunnit påbörjas under betänketiden.

När börjar betänketiden?

I de fall man är överens om skilsmässa börjar betänketiden då ansökan om skilsmässa kommer in. I de fall man inte är överens, och bara en av parterna har skickat in en ansökan, börjar betänketiden då tingsrätten har informerat motparten om de ställda kraven, en så kallad delgivning.

Vad händer när betänketiden är slut?

När betänketid på sex månader löpt ut registrerar tingsrätten inte skilsmässan automatiskt. Det krävs nämligen att makarna skickar in en ansökan om fullföljd som bekräftar att de ännu önskar att skilsmässan ska fullbordas. Ansökan om fullföljd kan tidigast lämnas in då betänketiden är slut. Om ingen har skickat in ansökan om fullföljd 6 månader efter att betänketiden är slut kommer skilsmässoansökan att dras tillbaka helt och äktenskapet kvarstår.

Om ni tar hjälp av en advokat eller gör skilsmässoansökan digitalt via Digitaliseringsinitiativet kommer de att hålla kolla på när er betänketid löper ut eller om ni kan slippa betänketid. Man får även hjälp med eventuell ansökan om fullföljd och särlevnadsintyg i de fall det behövs.

Om författaren

Andreas Johansson

Mitt namn är Andreas och jag är en av initiativtagarna till denna portal. Förutom min egna skilsmässa - en komplicerad med två små barn - jobbar jag dagligen med att hjälpa personer i komplicerade relationer. Det är även andra personer som delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter här på sidan.

En kommentar

Klicka här för att skriva en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 • Hej.
  Min fru har nyligen sagt att hon vill skiljas.
  Detta är inte vad jag vill då jag vet att hon just nu går igenom en livskris och när hon mår dåligt så stänger hon ute alla runt henne.
  Hon säger att det beror på att hon har inte mått bra på länge och vi har inte varit lycklig senaste halvåret.
  Hon har mått dåligt över misslyckade studier och att hon nyligen blev uppsagd.
  Men att hon ville skiljas kom som en chock, inte bara för mig utan för släckt och vänner också.
  Hon svarar inte på telefon och hon har även brutit kontakt med våra gemensamma vänner.
  Detta ser jag som ett tecken på depression och inte en anledning till att skiljas.
  Speciellt inte när hon inte har diskuterat detta med mig eller givit mig ett klart skäl. Tvärt om, hon sa att jag har inte gjort något fel men hon vill vara själv.
  Jag uppriktigt orolig för hennes välmående, vill inte pressa henne men tror hon gör ett beslut hon kommer ångra.
  Speciellt när beslutet inte verkade vara ogenomtänkt.
  Hur kan jag begära betänketid utan att verka trotsig mot hennes vilja?