Innan skilsmässan

”Jag vill skiljas, men inte min man”

En ensam fru sitter på en bänk och väntar på sin man som inte kommer.

Att bara en av parterna vill skiljas är ingen ovanlighet. Här besvarar vår skilsmässoexpert frågor som rör skilsmässor där bara en person i äktenskapet vill skiljas. 

Räcker det med att bara jag vill skiljas?

Ja, i Sverige går det att göra en skilsmässoansökan utan att den andra parten skriver på. I en stämningsansökan (ej överens) behöver bara du skriva på skilsmässopapperen.

Finns det några nackdelar med att inte vara överens?

Utöver de sociala fördelarna med att vara överens finns det några saker relaterade till skilsmässoprocessen. Om man inte är överens kan skilsmässoprocessen ta längre tid av två skäl. Dels måste handläggning av ert ärende föregås av att motparten informeras om dina krav av tingsrätten genom en så kallad delgivning. Därefter påbörjas en betänketid på 6 månader som är obligatorisk såvida makarna inte varit separerade sedan minst 2 år.

Har du någon fråga som inte är besvarad?

Varmt välkommen att skriva din fråga anonymt i kommentarsfältet eller skicka den till oss på e-post.

Om författaren

Andreas Johansson

Mitt namn är Andreas och jag är en av initiativtagarna till denna portal. Förutom min egna skilsmässa - en komplicerad med två små barn - jobbar jag dagligen med att hjälpa personer i komplicerade relationer. Det är även andra personer som delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter här på sidan.

6 kommentarer

Klicka här för att skriva en kommentar

 • Hej!
  Jag är en mamma med tre barn som valt att lämna min sambo. Vi har tre barn tillsammans, en tonåring och två som går i lågstadiet. Min sambo har betalt för lån, värme, el och vatten, plus kostnader kring renoveringar och bilkostnad. Han har en lön som är på 100 tusen medan jag har ca 28. Vi ska seperera och han har inte aning om vad barnen har kostat genom åren. Vilket har resultatrat att jag inte har några sparade pengar för jag tycker inte att jag ska behöva be han om pengar.
  Vad är det bästa sätt att dela på utgifter?
  För mig handlar det om att jag vill inte ha med honom att göra och att han får lära sig att ta ansvaret som jag tagit under 16 år. Jag vill vill slippa be han om pengar. Jag jobbar måndag till fredag medan han har ett skiftande schema med att jobba helger.
  För mig kommer denna separationen kosta mer än vad det gör för honom.
  Vill ha bra tips på hur jag ska göra angående, fritidsaktiviteter, fritidskostnader, och utlägg för barnen?!

  • Hej,

   Det verkar inte vara en helt enkel situation detta, jag förstår ditt dilemma. Efter en skilsmässa ska båda föräldrarna ”efter förmåga” vara med och bidra till barnens försörjning. Vem barnen bor hos spelar ingen roll. Om t ex barnen bor hos dig är din frånskilda man skyldig att betala ett så kallat underhållsbidrag. Hur mycket underhållsbidraget ligger på beror både på barnens behov och föräldrarnas ekonomi. Det är fler faktorer som spelar in, t ex hur mycket barnen bor hos respektive förälder. Att räkna ut sådant är mycket komplicerat, därför hade jag rekommenderat dig att ta kontakt med en familjejurist om ni själva inte kan komma överens om något som båda är nöjda med. Annars kan det lätt bli konflikter om det hela tiden är små utlägg som den andra ska hjälpa till med. Hoppas svaret var till hjälp!

 • Hej jag skulle vilja fråga jag och min man bråkade hela tiden han irriterade mig hela tiden om hans mamma o han sa att han vill inte skriva på skilldmässan vad ska göra jag kan inte leva med honom längre han bråkade hela tiden med mig vem skulle hjälpa mig att han skriva under han sa att han ska aldrig skriva på pappret jag måste söka advokat man irriterade mig att han ska ta mitt pojke från mig

  • Hej Refika,

   Tack för din kommentar.

   Du kan alltid skilja dig ändå om din man inte vill skriva under skilsmässopapper. Du kan ansöka om en icke gemensam skilsmässa hos tingsrätten och då är det BARA du som behöver skriva på. Notera dock att en betänketid på 6 månader kommer att tillämpas.

   Jag hoppas att detta underlättar det hela för dig!

 • Hej allihopa, behöver råd angående skilmässa. Jag vill skilja men inte min man han vägrar att skriva på skilmässa pga han vill att göra den jobbigare för mig, det sade han själv. Om jag blir utan pengar då är jag beroende av honom, måste säga att vi har två barn en månad och 4,5 år, men ändå han vill inte samarbeta. Han spelar och misshandla mig psykisk och fysisk så jsg klarar inte sv mer. Vågar inte anmäla honom till polisen eftersom han hotar att döda mig, han var redan dömd för mordförsök på ex fru. Hur ska jag skilja mig utan drama och bråk och höga kostnader ?

  • Hej Maria,

   Jag förstår att du går igenom en extremt jobbig situation som tär på dig. Du kan dock alltid skilja dig även om din partner inte vill det. En betänketid på 6 månader kommer tillämpas då ni har barn och inte är ense om skilsmässan men oavsett kan du alltid skilja sig.

   När det kommer till ekonomiska bekymmer har båda föräldrar en skyldighet att hjälpa till med de kostnader som tillkommer när man har barn.

   Jag hoppas att detta hjälper er på vägen!