Efter skilsmässan Skilsmässa med barn

Forskning visar att barnen repar sig väl

Svenska Dagbladet presenterar studier som visar att barn inte behöver ta långvarig skada av en skilsmässa. När skilsmässan sker är det en kris för barnen, men som vuxna mår de lika bra som barn vars föräldrar höll ihop.

– Det är viktigt att förstå att en skilsmässa inte är avgörande i sig, säger dr Teresia Ängarne-Lindberg som har utfört studien. Allting handlar om hur föräldrarna har det före, under och efter. […] Föräldrar som mår bra blir också bra för barnen. När de ser att bägge får det bättre efteråt kan de också förstå vad som gör att mamma och pappa inte kan leva ihop. Då kan de börja acceptera skilsmässa.

Några punkter som skilsmässobarnen tar upp som avgörande för att de känner sig nöjda idag är att mamma och pappa kunnat hantera sina känslor vuxet och inte lutat sig mot barnen när de känt sig ledsna och övergivna. De har valt andra vuxna som bollplank och låtit bli att prata skit om den andra föräldern. Det är också viktigt att barnet förstår att det inte är deras fel att föräldrarna separerar. Om du behöver mer professionell hjälp relaterat till dina barn kan du vända dig till Ung Terapi.

Här är hela artikeln:
Svd – Skild på rätt sätt ger nöjda barn

Om författaren

Marie Törnqvist

Kommentera

Klicka här för att skriva en kommentar