Efter skilsmässan

Konsten att gå vidare

Women.

Att komma över en skilsmässa är oftast inte en lätt process. Det kan ta en lång tid att läka alla sår och plocka upp sig själv. Med tid och tålamod är det dock ingen omöjlig uppgift.

Det är bra att börja med att inse och acceptera skilsmässan. Ni är inte längre ett par och det är okej. Vi har alla våra styrkor och svagheter om inte behov. Ibland funkar det helt enkelt inte för alla och då är det bättre att helt enkelt acceptera det, hur ont det än gör. Om dina tankar, känslor och ångest hindrar dig att acceptera skilsmässan kommer du vara fast i det förflutna och inte lyckas komma vidare. För att blicka framåt behöver du släppa taget om det förflutna men lära från den. Detta är din tid att må bra och unna dig själv lite glädje och egenvård.

Efter en skilsmässa är det viktigt att inte falla i ett svart hål fyllt med en massa negativ energi. Tankar som ‘’jag kommer aldrig hitta någon igen’’ eller ‘’mitt liv är en enda röra nu’’ kan leda till att ditt perspektiv begränsas och då är det svårt att ta sig vidare.

Ta ansvar: Det är ingen bra ide´att negligera ens känslor efter en skilsmässa. Ta ansvar för dina misstag ändå om det kan vara surt. Att göra sig fred med sitt förflutna låter dig lämna plats åt att tänka på framtiden. Fundera över vilka tankar och känslor som finns kvar från skilsmässan. Känner du dig skuldmedveten, arg eller ledsen över något specifikt? Gå igenom dessa känslor och fråga dig varför. Bör du be om ursäkt till den make eller maka? Om er relation tillåter dig att göra det är det en god idé då det kan lätta på bröstet.

Ta tillvara på möjligheten: Efter en stunds bearbetning och acceptering kanske det är dags att fundera vad du vill göra härnäst. Att skilja sig behöver inte enbart betyda att livet blir surt. Tvärtom har du nu en värld full av möjligheter. Det är kanske dags att ägna sig lite mer åt din nya hobby eller varför inte testa på nya aktiviteter? Att spendera lite mer tid med vänner och familj är inte heller en dålig idé. När du känner att du är redo för nya steg i livet, när du har bearbetat  dina känslor och gjort fred med ditt förflutna är det endast du och ditt nya liv som står i centrum och det finns inget som säger att du är bunden till ett grått och ångestfyllt liv efter en skilsmässa.

Att komma över en skilsmässa är oftast inte en lätt process men med rätt tankesätt och ett öppet sinne behöver en skilsmässa inte vara alltför smärtsam. Låt dig själv få tid att acceptera och bearbeta dina känslor och händelserna kring skilsmässan. Viktigast av allt, du behöver inte gå igenom allt själv. Att få känslomässig support från nära och kära är alltid en god idé.

Om författaren

Lenia

Kommentera

Klicka här för att skriva en kommentar