Efter skilsmässan

Hur ska man gå vidare?

Ensamstående pappa med sitt barn på en strand
Gå vidare efter en skilmässa

Ett slag mot självförtroendet och självkänslan. En skilsmässa är uppslitande och kan ta flera år att läka. Hur ska man gå vidare? En person med ett nyligen brustet hjärta skulle förmodligen tänka att det inte finns något svar på den frågan. Svaren finns, och hanterar du situationen rätt så ligger inte uttrycket att ”tiden läker alla sår”, långt bort.

Efter en skilsmässa är det viktigt att reflektera över händelsen. Spring inte iväg från dina känslor utan tillåt dig själv att känna precis det du känner. Finn stöd hos människor i din närhet. Skriv gärna ner dina känslor och tankar på ett papper. Stärk självkänslan genom att skriva vad du gillar hos dig själv men också vad du hade velat förbättra. Sätt upp kortsiktiga såsom långsiktiga mål. Vad vill jag uppnå den kommande veckan? Vad vill jag uppnå ett år framöver?

Bortom sorgen måste du börja acceptera läget. Gör saker som får dig att må bra. Träna och umgås med människor som tar fram det bästa ur dig. Sluta jämför dig med andra.

Alla människor kan göra fel. Det är också så vi lär oss. Var inte för hård mot dig själv och andra. Att finna modet till att förlåta kan ta tid och kan variera från person till person. Kom ihåg att förlåtelse gentemot andra och dig själv inte behöver betyda att du ska glömma eller tycka det som skett är okej. Det rör sig istället om att kunna släppa händelsen och inse att det faktiskt inte längre finns något att göra åt saken.

Om författaren

Anna

2 kommentarer

Klicka här för att skriva en kommentar

  • hej det var inte jag som gjorde fel.Jag tycker det var han själv han var jämt sur arg vi pratade inte alls sista tiden hur roligt är det .Han var bara arg på mig hela tiden höjde handen ibland han ville slå mig.Han fick inget av mig heller vems fewl var det mitt Han hade inget jobb bodde här hos mig grattis det var ingenting sa han Men ändå känns felet mitt går igrenom allting grubblarvad jag sagt gjort Nu ändå saknar jag honom nu i samma stund gick min katt bort Så jag känner mig dubbelt sårad ensam vad göer man Han vill komma tillbaka jag har pratat med honom men jag vet inte Många kommer bli arga på mig dom vill tydligen se mig ensam ledsen jag har alltid lyssnart på andra kan någon säga eller ge mig ett råd tackar för det mvh

  • Hej Marita,

    Tack för din kommentar.

    Det kan vara svårt att gå vidare efter en skilsmässa och det är helt förståeligt att du känner din ensam. Man måste dock komma ihåg att det tar tid att komma över en separation. Då det kan vara bra ibland att ta för sig av vad ens närmaste har för råd måste man ändå göra det man själv tycker är bäst. Det är dock viktigt att komma varför man först skilde sig men samtidigt fråga sig själv ”varför saknar jag min partner?” Om du känner dig ledsen över skilsmässan och vill vara med honom är det endast du som har rätten att bestämma detta och ingen annan.

    Jag hoppas att detta hjälpte er med ert bekymmer. Och kom ihåg att ta den tid du behöver för att mentalt komma över de problem du har.