Efter skilsmässan Skilsmässa med barn

Mödrar tar generellt på sig det största ansvaret

”Kärlek börjar alltid med bråk” som man sa när man var liten. I ett vuxet sammanhang hade det nog ”kärlek slutar alltid bråk” varit mer passande. För visst är det så att många skilsmässor slutar just med måttlösa bråk. Osämjan över ansvarsfördelningen har sin rot redan vid barnets födsel.

Generellt sätt tar kvinnor på sig det största ansvaret för barnen medan männen har det svårare att anpassa sig. Försörjningen av barnet fördelas lika, oavsett föräldrarnas förutsättningar och inkomst. Villkoren efter en skilsmässa förändras alltså inte beroende på vem som tagit ut mest av föräldraledigheten eller blivit tvungen att sätta karriären vid sidan av. Det finns många sätt att se på situationen. En del uppfattar det som en ojämställdhet mellan könen.

Att hamna på kant med varandra under en skilsmässa rör sig inte bara om psykologi. Kanske väcker orättvisan mellan könen större känslor än vi tror? Att personen med lägst inkomst skulle få mer pengar efter en skilsmässa kan ses som orealistiskt. Däremot är det viktigt att diskutera tyngden av jämlikhet när man befinner sig i ett förhållande. Om föräldraledigheten inte fördelas lika skulle exempelvis personen med högst inkomst kunna dela med sig av tillgångarna tills dess att barnet fyllt 18.

Betona betydelsen av ett fördelat ansvar. Vad är ett rättvist förhållande för dig?

Om författaren

Anna

Kommentera

Klicka här för att skriva en kommentar