Efter skilsmässan Skilsmässa med barn

Vem betalar för barnen efter skilsmässan?

Känslorna är intensiva vid en skilsmässa. Vem ska ta över bilen? Var ska barnet bo? Vem ska betala underhåll? Familjen ska gå skilda vägar och många frågor ställs på sin spets.

Efter en skilsmässa ska båda föräldrarna ”efter förmåga” vara med och bidra till barnens försörjning. Om t ex barnen bor hos dig är din frånskilda partner skyldig att betala ett så kallat underhållsbidrag. Hur mycket underhållsbidraget ligger på beror både på barnens behov och föräldrarnas ekonomi. Pengarna ska enbart gå till kostnader för barnet. Det är fler faktorer som spelar in för underhållsbidragets storlek, t ex hur mycket barnen bor hos respektive förälder.

Att räkna beräkna bidraget är ofta komplicerat. Om man själva inte kan komma överens om hur barnets försörjning ska se ut så kan det fastställas genom dom i tingsrätten. Det rekommenderas då att ta kontakt med en familjejurist.

Om det finns faktorer som gör att ett underhållsbidrag inte kan betalas ut, t ex att en förälder har avlidit, så kommer försäkringskassan att hjälpa till med ett så kallat underhållsstöd.

Om författaren

Anton

Kommentera

Klicka här för att skriva en kommentar