Efter skilsmässan

Hur ska man gå vidare?

Ensamstående pappa med sitt barn på en strand
Gå vidare efter en skilmässa

Ett slag mot självförtroendet och självkänslan. En skilsmässa är uppslitande och kan ta flera år att läka. Hur ska man gå vidare? En person med ett nyligen brustet hjärta skulle förmodligen tänka att det inte finns något svar på den frågan. Svaren finns, och hanterar du situationen rätt så ligger inte uttrycket att ”tiden läker alla sår”, långt bort.

Efter en skilsmässa är det viktigt att reflektera över händelsen. Spring inte iväg från dina känslor utan tillåt dig själv att känna precis det du känner. Finn stöd hos människor i din närhet. Skriv gärna ner dina känslor och tankar på ett papper. Stärk självkänslan genom att skriva vad du gillar hos dig själv men också vad du hade velat förbättra. Sätt upp kortsiktiga såsom långsiktiga mål. Vad vill jag uppnå den kommande veckan? Vad vill jag uppnå ett år framöver?

Bortom sorgen måste du börja acceptera läget. Gör saker som får dig att må bra. Träna och umgås med människor som tar fram det bästa ur dig. Sluta jämför dig med andra.

Alla människor kan göra fel. Det är också så vi lär oss. Var inte för hård mot dig själv och andra. Att finna modet till att förlåta kan ta tid och kan variera från person till person. Kom ihåg att förlåtelse gentemot andra och dig själv inte behöver betyda att du ska glömma eller tycka det som skett är okej. Det rör sig istället om att kunna släppa händelsen och inse att det faktiskt inte längre finns något att göra åt saken.